Jouw ingeschat gebruik
Ik spendeer onnodig veel tijd aan mijn smartphone

Eerst inzicht, dan remediëren

Lieven De Marez is mediaprofessor aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Universiteit Gent, waar hij onderwijs verzorgt en multidisciplinair onderzoek voert naar innovatie en nieuwe communicatietechnologieën. Hij is directeur van de imec onderzoeksgroep voor Media, Innovatie en Communicatietechnologieën (imec-mict-UGent). De expertise van Lieven ligt voornamelijk bij gebruikersonderzoek, technologiebezit en -gebruik. Binnen imec is hij onder meer de stuwende kracht achter imec.digimeter, een jaarslijk onderzoek naar technologie en media in Vlaanderen.

Een op de drie Vlamingen (64,6%) zegt dat ze minstens een uur per dag op hun smartphone zitten, waarvan 14% inschat dat ze hun toestel minstens vijf uur per dag gebruiken. Tenminste, dat dénken ze, want dat die getallen zijn gebaseerd op het eigen inschattingsvermogen, niet op gemeten gebruik. Zeker bij de intensievere gebruikers van de smartphone, wijst onderzoek uit dat dat gebruik vaak dubbel zo hoog lijkt als men denkt. Bovendien heeft men vaak geen juist inzicht in de apps, momenten en patronen waaraan de meeste tijd wordt gespendeerd. Een inzicht dat cruciaal is als men de smartphone beter onder controle wil houden.

Dat is precies waar de applicatie mobileDNA jou wil bij helpen. We ontwikkelden deze tool om tot een duidelijk inzicht te komen in je smartphonegebruik, jouw échte gebruik, niet jouw ingeschat gebruik. Welke applicaties gebruik jij zoal? En hoe lang gebruik je die? MobileDNA biedt jou een ‘diagnose’ aan de hand van objectieve cijfers en gedetailleerde rapporten, duidelijk weergegeven.

Een correcte diagnose van je smartphonegebruik is de basis voor een correcte remedie. Centraal staat hierbij het uitgangspunt dat er géén ‘one size fits all’-oplossing bestaat. De relatie tussen jou en je smartphone is erg persoonlijk. Zo kan de een zijn toestel vijf uur per dag gebruiken en daar helemaal geen hinder bij ervaren, terwijl de ander na 10 minuten al stress krijgt van zijn toestel.

Vanuit imec en de UGent streven we dan ook naar een persoonlijke aanpak. Met andere woorden: inzicht en tips op maat staan centraal. We pleiten dan ook om meer inzicht te krijgen in jouw smartphonegebruik en je gevoelens die daarmee gepaard gaan.

We reiken hiervoor binnen deze campagne twee bouwstenen aan om dat zelfinzicht te verhogen: (1) een test om na te gaan welk type smartphonegebruiker je bent en (2) een spiegel van jouw gebruik in de vorm van een mobiel DNA aan de hand van de applicatie mobileDNA.

Gebruikers van mobileDNA krijgen inzicht in hun gebruik aan de hand van een dashboard met gebruikersstatistieken (zoals aantal notificaties, gebruiksduur, zwaartepunt van gebruik doorheen de dag en top 5 applicaties) en een mobiel DNA. Dat mobiel DNA is een gedetailleerd dagoverzicht dat appgebruik en notificaties plot doorheen de dag.

MobileDNA is beschikbaar voor Android en terug te vinden in de Play Store.